Nyár

Szezonális Chi minősége


“Az élet természtes és spontán változások sorozata. Ne állj ellen neki – az csak bánatot okoz. Hagyd a valóságot valóságnak lenni! Hagyjuk a dolgok természetes áramlását, ahogy nekik tetszik!”
Lao Tzu

Milyen a nyári Chi?

Az Északi féltekén a nyarat élvezzük és meleg az idő. A nyárhoz a Tűz elem társul, mint jellemző elem.
2016 Yang Tűz év és ezt követi 2017, Yin Tűz év a 60 éves holdciklusban, amely 5 12 éves ciklusból áll. A Yang Tűz elem a Naphoz hasonlítható, az ellenkezője a Yin Tűz, amit szimbolizálhat egy gyertyafény.

Nézzük meg a holdnaptárunkat a Tűz hónapokban

Kínai asztrológiában minden évszakhoz három hónap van hozzárendelve.

Kígyó, Ló és Bárány holdhónapok a nyárhoz vannak társítva. Az első két hónap, május és június a Tüzet képviseli, de a harmadik hónap fix eleme bármelyik évszaknak a Föld Kígyó hónap fix eleme a Yin Tűz, aminek még növekszik az ereje.

Ló hónap fix eleme a Yang Tűz, ami eléri csúcspontját a nyári napfordulón. Ez a legerősebb fázisa a Tűz
elemnek.

Ló hónap második Chi-je, június 21-22-e után a Tűz még mindig erős és az idő is meleg. Ez képviselheti a Sat Chi-t, ami jelenthet káros erejű tüzet vagy pusztítást is, például Délen az erdőtüzeket.

Július 7-től a Bárány hónapja van, a Tűz ereje lassan véget ér, és megszületik a Föld Chi, mint a Tűz gyermeke. Az újszülött Föld minősége Yin Chi és Sang Chi van benne. Ez éltető, termékeny Föld, az aratás ideje (Péter, Pál) Tehát a Yin Tűz Yang Tűzzé fejlődött, amely életet adott a Yin Földnek. Ez ugyanazon a törvényen alapul, mint a Yin és Yang az Univerzumban, amikor az egyik energia eléri a csúcspontját, abból megszületik az új energia.

Így az évszak Föld Bárány hónapja hozza el az évszakváltozást. Négy évszakos éghajlaton ez a változás azt jelenti, hogy az időjárás átlendül a nyárból az őszbe pár hét alatt.

Milyen természete van a Tűz elemnek az otthonokra?

Kipihentnek érzed magad a hőségben? Jól tudsz aludni egy levegőtlen szobában, amit egész nap melegített a nap? Úgy érzed aktív vagy és mindig jól alszol?

A Lo Shu-ban, a Tűz bűvös négyzet száma 9, aktív Yang szám. Délen helyezkedik el. Ezért javasoljuk, hogy az ember által tervezett környezetben, így házainkban a konyha legjobb helye Délen van. Nem tanácsos, hogy az otthonában a hálószobája erős Tűz energiában, azaz Délen legyen.

Mindannyian tapasztaltuk, hogy a tüzes energia lüktető, mindig mozog, nem nyugszik, mint egy hiperaktív gyerek. Ezek a hatások fáradtságot és izgatottságot okozhatnak, ha például hosszútávon a hőségben dolgozik.

Kínai medicina és az emberi test Tűz szervei

Az emberi testben a szív képviseli a Tüzet, amit a kínaiak Császárszervnek hívnak. Miért?

A szív funkciója, hogy energiát pumpáljon és szállítson az egész testünkben.

A szív az, ahol a lélek lakozik, így spirituális szerepe is van. A szív szabályozza az emberi viselkedést és cselekedeteket. Ügyeljünk arra, hogy ne terheljük túl a szívünket Tűz energiával:
Ne együnk túl fűszeres ételeket, ne igyunk alkoholt és ne végezzünk túl sok intellektuális munkát a nyári hőségben.

Túl sok a fenti Tűz energiákból károsíthatja a szívet és magas vérnyomást és szívinfarktust okozhat.

Tűz Késő Mennyország Trigramja, a Lei, mely képviseli a szemet. A szemek nagyon aktívak, míg ébren vagyunk. Tűz minősége a BA ZI-ban /támogató vagy kerülendő elem/ információt adhat a személy szemének egészségéről.

Kövessük az évszakok természetes ciklusát,
hogy a Sang Chi-ból részesülhessünk

Hogy elkerüljük a Tüzet, ami egyre erősebb a környezetünkben, a legjobb, ha a természetben vagyunk, ahol megtalálhatjuk a Víz vagy Föld elemeket. Enyhülést keresünk a perzselő naptól úgy, hogy elmegyünk a strandra úszni vagy elmegyünk kirándulni a hegyekbe. A nyár megadja nekünk a lehetőséget, hogy sok időt tölthessünk a szabadban. A természetes Chi követése arról szól, hogy követjük az évszakok természetes változását. Májusban és júniusban aktívabbnak érezhetted magad, mivel a napfényes órák hosszabbak voltak és a nap melegítette a levegőt és a hőmérséklet délben elérte a csúcspontját. De ugyanakkor szükséges kipihenni a megnövekedett aktivitási időt a kiegyensúlyozott életmóddal.

“A természet nem siet mégis minden beteljesedik.”
      Lao Tzu

Júliusban és augusztusban nyilvánvalóan a Yin Chi-t követjük, mivel ez az üdülési/nyaralási szezon. Itt az ideje, hogy lazábbak legyünk és több időt töltsünk a természetben, hogy egyensúlyba hozzuk a Yin és Yang energiát a testünkben, az elménkben és a lelkünkben.

Erősítsük a test és elme kapcsolatát kertészkedéssel

Az évszakkal összhangban jót tehet egy kis kertészkedés. Természetben lenni, valamint kertészkedni jótékony hatású lehet a testnek és léleknek. A természet felébresztheti benned az elevenséget. A kertészkedés egy nagyszerű módja annak, hogy földeljük testünket és elménket azután, hogy sok időt töltünk az interneten vagy más fokozott szellemi tevékenység után.

Meditáció a természetben vagy a kertben

Bárki képes meditatív élménnyé változtatni a kertészkedést vagy a természetben levést anélkül, hogy észrevenné. Lehet, hogy már most is használjuk ezt a meditációs gyakorlatot. A kántálás, mantrák
ismétlése, az imádkozás vagy az éneklés pozitív hatással lehet nemcsak a saját nyugalmunkra, hanem minden növényre és állatra körülöttünk. Bárhol is vagyunk az érintetlen természetben, a friss föld illata, a vízesés hangja, a madárcsicsergés vagy a nap melege egyfajta nyugodtságot kölcsönöz, segít elérni a meditatív lelkiállapotot önmagában egy passzív, véletlen módon.

“A nyugodt elme belső erőt és önbizalmat hoz, így ezek nagyon fontosak a jó egészséghez͘”
Dalai Láma

Összhangban a természetes hangokkal

A legjobb módja annak, hogy összhangba kerüljünk a természetes hangokkal, hogy időt töltünk a természetben vagy a kertünkben és hallgatjuk a természetes környezet hangjait. Madárcsicsergés, vízesések és hegyi patakok, kerti tavak és a szélcsengő fokozhatja a kertészeti élmény békességét.

“Soha nem juthatunk békéhez a külső világban addig, amíg nem kötünk békét magunkkal.”
Dalai Láma

Légzési technikák

Ügyeljünk arra, hogy végezzünk néhány légzési gyakorlatot a kertben vagy a természetben. Lélegezzünk mélyen és lassan, és engedjük meg magunknak, hogy tudomást szerezzünk a tápláló szerepünkről a környezetre. Osszuk meg a lélegzetünket a környezetünkkel és hagyjuk, hogy testünk és lelkünk táplálva legyen ez által.

Chi Gong

Jómagam egy vagyok a sok Chi Gong tanuló közül, akit Master Chan tanít. A tapasztalatom a napi Qi Gong gyakorlatokkal az, hogy megszabadított a testemben lévő elzáródásoktól. Segített nekem fiatalabbnak érezni és látni magamat. Ha gyakorlod, jobb lesz a kapcsolatod másokkal, ugyanúgy mint a Föld energiával a Feng Shui konzultáció alatt.

“Annak érdekében, hogy pozitívan cselekedjünk, pozitív jövőképet kell kialakítanunk͘”
Dalai Láma

Neuhauser Krisztina
Feng Shui Mester