Krisztina Mester cikkei Tél

Kövesd a téli Chi-t

“Egy barátságos mosoly három fagyos téli hónapot melegebbé tehet.”

Winter - Met Office

A tél hamarosan megérkezik az Északi féltekére. Ajánlatos, hogy különleges figyelmet szenteljünk a veséknek, mivel a tél a következő szerveket képviseli: vesék, hólyagok,húgyhólyagok, nemi szervek, fülek és csontok.

Decemberben, januárban és februárban a levegő hidegebb és a Chi minősége Yin, ugyanúgy mint a vesék energiái. A vesék felelősek a víz anyagcseréjéért a szervezetben. A vesék is képviselik a Víz elemet úgy, mint a téli évszak. Vigyázzunk, mert nem tanácsos túl sok vizet inni a tél folyamán. Különösen a hideg víz káros lehet a veséknek és a húgyhólyagnak.

Fontos az is, hogy rétegesen öltözzünk fel, védjük a vesénket és viseljünk meleg cipőt. Legyünk biztosak abban, hogy a cipő nem ázik be. Ahhoz, hogy megvédjük a vesénket tökéletes, ha egyedi Qi Gong gyakorlatokat végzünk.

A növények a gyökereikben tárolják a Chi-t a téli időszakban. Hasonlóképpen a testünkben: az impulzus chi-t télre tárolják a húgyhólyag és a lábunk tárolják.

A férfiak legyenek óvatosak a szexuális energiájukkal a téli időszakban. Könnyen csökkenhet, ha túl sok a szexuális aktivitás a téli szezonban! Csökkenti és szárítja a chi szintjét az egész testben.

Fiatal korban erősek és egészségesek vagyunk, és tele vagyunk energiával. Gazdag chi készletünk van fiatalkorban. Az idő múlásával idősebbek leszünk és az évszakok Chi-je kihívást jelent a testünknek, hogy felkészüljünk a következő évszakra.

Ha nem követjük a Yin energiát télen, megbetegedhetünk. Télen készülünk arra, hogy Fa energiát állítsunk elő tavasszal, de ha betegek vagyunk, akkor ez meghiúsul és ez hatással lesz a következő évszakokra való felkészülésre.

Az én tanácsaim erre az időszakra a következők:

 Öltözzünk rétegesen

 Végezzünk Qi Gong gyakorlatokat

 Korán feküdjünk le aludni és keljünk később

 Csökkentsük szexuális aktivitásunkat

 Együnk több sötét színű ételt, fűszeres ételt, vörös húsokat és gazdag ételeket

 Igyunk vörösbort Élvezzük a téli időszakot!

Élvezzük a téli időszakot!