Krisztina Mester cikkei Ősz Tél

Színek választása és használata tudatosan Feng Shui elvek szerint

A színek sok szempontból hatnak életünk egészére.

A színek jelentésének tanulmányozása segíthet nekünk a megfelelő színek választásában, hogy javítsuk elsősorban az egészségünkön és életerőnkön.

Az európai kultúrában az orvostudomány atyja, Hippokrates (i.e. 4. század), a görög tudós és a gyógyító, színes kenőcsöket használt a sebekre.

A színes kristályok, ásványok, drágakövek használata a sámán gyakorlatoknak az idejéhez nyúlik vissza és nemcsak Arisztotelész, a görög filozófus, hanem Paracelsus a nagy  reneszánsz korabeli orvos is ajánlotta a használatát. A modern időkben a híres matematikustól Sir Isaac Newton-tól tanultuk róluk,  akinek sikerült megmutatnia, hogy maga a fehér fény a szivárvány színeiből áll össze.

A Feng Shui gyakorlatunkban számos módon alkalmazhatjuk a színterápiát.

Színek alkalmazása a Feng Shui-ban

Hogyan használjuk a színeket a mindennapi Feng Shui gyakorlatunkban?

Mint Chue stílusú Feng Shui szakemberek, tudjuk, hogyan kell helyreállítani színekkel az energiákat a ház érintett részeiben. Tanácsadást adhatunk ügyfeleinknek a falak, ablakok és ajtók, bútorok és függönyök színének kiválasztására a helyszín BA CHOP, Yuen Hom & Flying Stars elemzése alapján. Minél élénkebb és energikusabb színeket választunk a ház megfelelő részeiben, annál aktívabb lesz az energiaáramlás. A Chue stílusú Feng Shui, Ba Chop és Yuen Hom pontos számítási módszert nyújtanak az energiaáramlás megfelelő egyensúlyának eléréséhez, úgy hogy a színeket egyfajta gyógymódként használják fel. Ennek érdekében meg kell értenünk az Öt elem ciklusát.

Íme néhány példa, amellyel pályafutásom során  találkoztam a gyakorlatban.

Piros szín az S & SE hálószobában

Az ügyfelem alvási problémákra panaszkodott miután új otthonába költözött. Az otthon látogatása során a Lo Pan olvasás és a Form School megfigyeléseim megmutatták, hogy a hálószoba dél- és délkeleti irányban van és az ágy pirosra volt festve! Ezenkívül a piros olyan szín volt, amelyet az ügyfelemnek el kell kerülnie BA ZI-ja, azaz kínai horoszkópja alapján. A piros szín Dél-Keleten túl sok tüzet okozott, így zavarta a nyugodt alvását és sok fejfájást okozva.

A gyógymód könnyen volt megtalálható: átfestette a helyiséget a támogató színével és megváltoztatta az ágya pozícióját. Most nagyon jól alszik és a fejfájásai is elmúltak.
Zöld szín a keleti gyermekszobában

Egy másik kliensemnek problémája volt azzal, hogy gyermekei akaratosak, makacsok voltak, és nehéz volt őket fegyelmezni. Az otthonában tett látogatásom során megfigyeltem, hogy a gyermekek szobája Keleten helyezkedik el és a falak zöldre voltak festve. A gyermekei a fa hónapokban születtek, így a fa elem túl erős és domináns volt a zöld falakkal együtt. Beleegyezett abba, hogy a gyermekek szobájának falai meleg színekre (barackszín, halványsárga, homokszín) legyenek átfestve, ami lehetővé teszi az erős fa energiájának szabályozását.

Konyha elhelyezkedése és színei

Az otthoni konyha ideális elhelyezkedése Keleten vagy Délkeleten található. Ez az elhelyezkedés lehetővé teszi a reggeli energiák beáramlását és növelik a frissességét, minőségét az ott elkészített ételeknek.

Ha a konyha nem keleti vagy délkeleti irányban helyezkedik el, akkor orvosolni tudja a zöld szín használata. A zöld szín nemcsak a Keletet / Délkeletet szimbolizálja, hanem a fa elemet is képviseli, amely táplálja a tűz elemet mely dominál a konyhában. A kék a víz elem színe. Ezért nem tanácsos túlnyomórészt a kék színt használni a konyhában, mivel így a tűz kioltásra kerülhet. Ha piros színt használ a déli területen, ez fokozhatja vagy veszélyesen felerősítheti a Tűz erejét, mivel a Tűz eredetileg is erős délen.

Színterápia a jólét és egészség érdekében

A Feng Shui színei és a hagyományos kínai orvoslást is terápiásan használják az egészség és jólét megőrzésére. Ez az elv az Öt elem Kreatív Ciklusán alapul.

kl

A színterápiáról ismert, hogy pozitív kiegyensúlyozó ereje van nemcsak az életterületre hanem a test és a mentális egészségekre is. A színek támogathatják az életünk energiája.

Hogyan lehet ezt a legjobban használni?

Az öt elem mindegyikéhez társul a létezésünk egy bizonyos tulajdonsága és bizonyos színekkel; ezen színek kieyensúlyozása táplálja az elemeket, és meghozza ezeket a tulajdonságokat az életbe.

Bizonyos színű ruházat viselése vagy ételek fogyasztása a test és az egészség megfelelő gondozását jelenti.

A saját BA ZI-nk,(azaz kínai horszkópunk) alapján felhasználhatjuk a saját támogató elemeink színeit, úgy hogy erősítsenek minket. A támogató elemeink színeinek viselése előnyös számunkra.

Még jobb, ha a Kreatív Ciklus színeit viseljük, hogy előállítsuk a támogató elemeinket. Ahogy Chan nagymester megtanította nekünk, ez nem csak az Ön Támogató elemeit támogatja a BA ZI-ja alapján, hanem magát a Támogató elemet is.

Például, ha a támogató eleme a föld, akkor piros, bézs, barna színeket viselhet pólón, blúzon, nadrágon vagy szoknyán. Ez tehát elősegíti a Föld elemet előállító elem Kreatív ciklusát.

Egy másik példa, ha a támogató eleme a víz, akkor használhatja a Kreatív Ciklust a víz előállítására. Fehér, szürke, kék, ezüst, fekete színben viselhet inget, blúzt, dzsekit, farmert.

A hagyományos színösszetétel a Feng Shui Öt eleméhez kapcsolódik.

Föld-sárga, barna, narancssárga = teljesség és egység

Fém-fehér, arany, ezüst = Gyerekek és vezetői képesség

Víz-fekete, kék = karrier, erő, tudás

Fa-zöld = család, jó egészség, élet

Tűz-piros, lila = szenvedély, gazdagság és pénz, energia

A piros szín használata kínai Feng Shui színeként

A piros szín hordozza a Tűz elem energiáját.

A tűz mindig is az isteni energia szimbóluma volt, mivel kapcsolatban állt a Nap energiájával, a Naprendszerünk uralkodó bolygójával. A piros szín a BA ZI-ban, az egyén kínai horoszkópjában szintén társították egy személy spirituális és kreatív lehetőségeivel.

A megfelelő módon használt tűz elem az otthonában örömöt, izgalmat és erős szexuális vágy hatását válthatja ki a ház megfelelő területein. A piros szín a kínai hagyomány szerint a szerencse és boldogság színe, a hagyományos esküvői szín Kínában. Az Újévi ünnepségeken Kínában sok piros színnek kell lennie, mivel ez az év elején szerencsét hoz amely várhatóan folytatódni fog az egész évben. A piros a nyugati kultúrákban a szerelem és a romantika, a bátorság és a szenvedély szimbolikus színe.

93188436_2519596674807193_8462373573682528256_n (1)

A Feng Shui a piros színű díszítése mindig gazdagságot és luxust jelent. De ha túl sok piros van használva, idegességet, dühöt és túlzott stimulációt okozhat. Így jobb óvatosan és gondosan használni. Ezért sokkal jobb, ha a dekorációban a piros színt részleteknél és kiegészítőkkel használjuk, bútorok vagy falfestés helyett.