A kínaiak elfogadták azt a tényt, hogy az arc reprezentálja a személyre jellemző energiákat, az egészséget és a szerencsét; összhangban akartak élni mindezekkel, továbbá az őket körülvevő öt elem energiarendszerével, a Yin-nel és Yang-gal, valamint az évszakokkal egyaránt. Ennek az életbölcsességnek az újjászületése tapasztalható az elmúlt 20 évben a nyugati világban, az akupunktúrás kezelések, a kínai gyógynövények felhasználásával készült gyógyszerek, a
Feng Shui és a Qi Gong elterjedésével.

A kínai arcelemzés ugyanannyira aktuális napjainkban, mint volt a múltban.

Az arcelemzés alapelvei

Az arcelemzés alapelvei az öt elem kozmikus energiája és a Yin és Yang. Az elemek szimbólumok, a személy mozgató energiáját jelképezik, amelyet az arca is tükröz. Segítségével részletes fizikai, pszichológiai és érzelmi profil dolgozható ki, beleértve a jellemző energiákat is, az arc életpontjait, fentről lefelé a három külön területét (homlok, az arc középső része valamint az alsó területe), melyek az idegi, keringési és emésztési rendszerek jellemzőit mutatják, és az arczónákat, melyek a belső szervekre utalnak.

Minden arc térképe a múltnak, jelennek és jövőnek. A múlt összessége annak, amit örököltünk. A jelen az adott időpontbeli egészségi állapotunkat mutatja. Az arczónák pedig azt mutatják, hogy belső szerveink hogyan reagálnak a stresszre. A jövő nem előre meghatározott a kínai filozófia szerint: a jó cselekedetek meghosszabbíthatják életünket; ha törődünk egészségünkkel, jövőbeni problémák kialakulását előzhetjük meg.

Az egyensúly és az arányok nagyon fontosak az arc-elemzésnél, akárcsak a kínai festményeken. Az arcelemzés összegzi a személyben lakozó energiákat, egészségére vonatkozó leírást nyújt, felméri a karakterét; segítséget nyújt önismeret terén és az egészségi állapot fejlesztése szempontjából.

Arctípusok

Az elemek mindegyikének megvan a maga tipikus arcformája, melynek sajátosságai elárulják az elemzést végző szakembernek az illető személy energiajegyeit, tehetségre utaló jellemzőit és egészségi állapotára vonatkozó karaktereket.

A kínaiak szerint a szemek határozzák meg az arc karakterét, egy határozott tekintet vagy csillogó szem stabil kedélyállapotról, (jó lelkűségről) vagy stresszmentes állapotról árulkodik.

Confucius mondta: “Nézz mélyen az ember szemébe – nem tud majd rejtőzködni.