Horoszkóp esettanulmányok és interjúk

Az Öt Elem

5-elements-logo_05

“Az energia fejlődésének öt szakasza:
a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz
felöleli a természetben fellelhető összes jelenséget.
Olyan jelképrendszer ez, mely az élet minden területére egyaránt vonatkozik.”
Su-Wen

A kínai filozófia alapvető része az öt elem (öt fázis), bár ezeknek semmi közük az anyag végső alkotóelemeihez. Az öt elem a Föld, a Fém, a Víz, a Fa és a Tűz. A kínai felfogás és a hagyományos kínai orvoslás a természet összes jelenségét, így az ember egészségi állapotát is megpróbálta besorolni az öt elem valamelyikébe.

E felfogás szerint minden dolog az öt elem jellemzőit tartalmazza, és arányuk határozza meg a dolgok tulajdonságait, viselkedését. Minden ember tehát külön világ. Akiből árad a nyár melege és mozgékonysága, az Tűz típusú, aki viszont a tél nyugalmára és hűvösségére emlékeztet, az a Víz típushoz sorolható, míg a Föld típusú ember a nedvesség súlyosságát és nyirkosságát idézi fel.

A születési dátuma alapján kikeresheti az Önhöz tartozó elemet, és annak jellemzőit.

Föld

8-as és 9-es végű évszámok

 elements-earth

Fém

0 és 1-es végű évszámok

 elements-metal

Víz

2-es és 3-as végű évszámok

 elements-water

Fa

4-es és 5-ös végű évszámok

 elements-wood

Tűz

6-os és 7-es végű évszámok

 elements-fire

 

Az öt elem tana a Feng Shuiban

Tudjuk, hogy a Feng Shui nem varázsszer, de évezredekig segítette a kínai császári dinasztiákat abban, hogy uralmukat megtartsák, jólétet biztosítsanak országuk és népük számára. Ma már a világ bármely otthonában használható a térrendezés művészete, s persze nem szorult be a családi élet négy fal közé, mindent meghódított, ami meghódítható. Megismerkedtünk a Feng Shui eredetével, legendájával, a Jin Janggal, de bizony ezzel még épphogy csak elkezdődött a történet. Nézzük mi az, amit alaposan ismernünk kell ahhoz, hogy biztos kézzel, jól használjuk a Feng Shui technikáját:

Az “Öt elem tana”

Kevés fontosabb dolog van a Feng Shuiban, mint a világot alkotó öt elem harmóniája. A kínai filozófia alapvető része az öt elem vagy öt fázis, azonban ezeknek semmi közük az anyag végső alkotóelemeihez! A kínai felfogás és a kínai orvoslás a természet összes jelenségét, így az ember testét, egészségi állapotát is besorolta az öt elem valamelyikébe. Eszerint minden dolog az öt elem jellemzőit viseli magán, és arányuk határozza meg a dolgok valódi tulajdonságait, viselkedését, mibenlétét. Minden ember, tárgy egy külön világ. Az öt elem energetikailag többféle módon összefügg egymással. Nézzük a különböző ciklusokat!

Az egyensúlyra törekvő a “tápláló” ciklus

A tápláló, erősítő ciklusban a Fa táplálja a Tüzet, a Tűz létrehozza a Földet (hamu), a Föld szüli a Fémet (ércek, ásványok), a Fém beleoldódva táplálja a Vizet (például ásványvizek, vagy a pára lecsapódik a fémen), a Víz élteti a Fát.

Az “akadályozó” (pusztító, romboló) ciklus

A Fa felemészti a Földet, a Föld felszívja a Vizet, vagy másképp akadályozza a Vizet, azaz mederbe tereli, a Víz eloltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Fém elvágja a Fát.

Ha nem ismerjük az elemek kapcsolatát, harmonikus és diszharmonikus megközelítésben egyaránt, akkor hamar problémák keletkeznek mindennapjainkban. Jól alkalmazva az elemek nyújtotta segítő lehetőségeket, nem csak jobb Feng Shui-t érhetünk el, hanem harmonikusabbak lesznek kapcsolataink, mindennapi életünk.