A Feng Shui-ról

A Feng Shui alapelve szerint minden energetikai összefüggésben van, és állandóan változik.

A Feng Shui célja, hogy kiegyensúlyozott és harmónikus energiát segítsen létrehozni otthonunkban és munkahelyünkön, és saját magunkat is ezekkel hozzuk összhangba. Így leszünk képesek egy jobb, gazdagabb és boldogabb életvitelre és lehetőségeink legmesszemenőbb kiaknázására.

A Feng Shui előnyei

  • A házasság javítása, jó szomszédi viszony kialakítása, kölcsönadott pénzünk visszaszerzése, üzletünk forgalmának megkétszerezése, gyermekeink iskolai teljesítményének javítása, családi súrlódások kezelése, jobb munkalehetőségek birtokába jutás valamint egészségi állapotunk javítása.
  • Az épületek erősségeinek és gyenge pontjainak feltérképezése, valamint ezek hatása személyes és hivatalos életünkre, még mielőtt beköltözünk a házba, vagy pedig miután már szembesültünk a problémákkal.
  • Tanácsadás a színek használatára vonatkozóan közérzetünk és a harmónia javítása érdekében. A színek és szerencsénk összefüggéseire vonatkozó tanácsadás.
  • Tanácsadás arra vonatkozóan, hová és milyen időpontban helyezzünk el olyan bizonyos tárgyakat, mint üzleti okmányok, fényképek és aláírások, annak érdekében, hogy szerencsénket elômozdítsuk, és segítséget kapjunk céljain elérésében.
  • Tanácsadás arra vonatkozóan, hogy milyen kölcsönhatásban állunk az épülettel, szerencsénk elősegítése érdekében hová helyezzük székünket és ágyunkat.
  • Annak meghatározása, hogy az idő és az épület milyen hatással van ránk a végrehajtandó feladatok sikeres elvégzése vonatkozásában.

Téveszmék és mítoszok a Feng Shui-ról

1. A klasszikus kínai Feng Shui-nak nincs helye a nyugati világban

Az igazság az, hogy a természet dinamikája és az ember és a föld viszonya sokkal kisebb mértékben változott, mint a kultúra. Gyakorlatilag a Feng Shui ugyanolyan hatékony egy 21. századi világvárosban, mint Kína egy távoli, hegyekkel körülvett részén. Természetesen néhány gyakorlati részlet módosult, de az alapvető elvek nem.

2. Feng Shui a berendezés elhelyezéséről

A Feng Shui a megértésről és a felmérésről szól, ezért az a legfontosabb, hogy a konzultációra még a ház megvásárlása előtt kerüljön sor. A következő lépés a szerkezeti és környezeti változtatások szükségességének megvitatása annak érdekében, hogy az épület a természetes energiából a lehető legnagyobb mértékben részesüljön. A szoba jó kihasználtsága, a megfelelő bútor elhelyezés és a dekor színvilága is nagy jelentősséggel bír, de csak harmadrendű a területi elhelyezkedést és az épület szerkezetét és orientációját követően.

3. A Feng Shui eredményessége függ a szándékon is.

A Feng Shui a bolygómozgásokat alapul vevő komplex és különleges kalkulációkra épül, alapos megértése a föld energiaformáinak és magas szakértelemmel történő feltérképezése a környezet és az emberi test között meglévő szimbólumrendszernek.

Mindez nagyon sok év megelőző kutatásán alapul és csak elenyésző tanulmány került publikálásra angol nyelven. A közeljövőben kerül kiadásra angol nyelven Chan Kun Wah mester és alapítványának mélyebb és jóval átfogóbb ismereteket nyújtó tanulmánya. A magasszintű gyakorlat mellett erős beleérző képesség is szükséges, de önámítás azt hinni, hogy önmagában beleérző képességgel mindez megbízhatóan működik.

4. Feng Shui néhány hétvége alatt megtanulható

Az alap szakértői szint eléréséhez is jó néhány év, autentikus források felhasználásával (amelyekből azonban csak néhány áll rendelkezésre) folytatott komoly tanulmány szükséges. Magasfokú szint elérése sok év elhivatott tanulást és gyakorlatot feltételez.

5. A Feng Shui mindössze az otthonunk körül elhelyezett szimbolikus tárgyakat és talizmánokat jelenti.

Szimbólikus tárgyakat és talizmánokat esetenként alkalmazunk, de a szigorúan vett Feng Shui orvoslatok az alábbiakat foglalják magukban:

Külső elemek- kerítések, sövények és kapuk különböző változatai, a víz elhelyezkedése, a tavak és szökőkutak, melyek az energia szabályozás eszközei, vagy a “chi” épületi elemek – a bejárati ajtónak akár egy vagy két eltérő kiszögellése is megváltoztathatja az épület energiáját.

A szobák elosztása felhasználhatósági szempont szerint – néhány szoba a tanuláshoz szükséges energiával rendelkezik, néhányuk alvásra alkalmas és néhány pedig elkerülendő! A színek és a természetes anyagok az energia kiegyensúlyozásának eszközei. Fontos a gondosan megválasztott időpont, mely az adott pillanat energiáját hordozza. Nyugaton a jó Feng Shui a vendégek számára nem látható, otthonunk nem nézhet ki úgy, mint egy ajándéküzlet Chinatown-ban!

6. Dowsing és az elektromágneses stressz megszűntetése helyettesíti a Feng Shui-t.

Bár nagyon sok eljárás a fentiek közül értékes és hatásos a saját jogán, de a Feng Shui-nak csak kiegészítői. Az eredeti Feng Shui alapja annak megértése, hogy a kozmosz és a Föld energiája hogyan változik az idő vonatkozásában, és hogyan tudjuk épületeinket úgy tervezni, hogy ezt kihasználjuk és szabályozzuk. Ez sokkal mélyrehatóbb és erőteljesebb előnyöket eredményez, mint az elektromos berendezések sugározta káros energiák kimutatása.

7. A Feng Shui módozatai: a belső dekoráció és a tiszta környezet.

Még egyszer szögezzük le tényként, hogy az esztétikus harmónia és egyensúly a Feng Shui-ban ténylegesen nagyon fontos, de a tisztaság és rend minden szempontból alapvető követelmény; a FORMA 1-es versenyautót is tisztán és rendben kell tartani, de tudatában kell lennünk, hogy még rengeteg tennivaló van a csúcs eléréséig!